PensjonistLesarbrev
Meiningar:

Pensjon – atter en gang

AV Meiningar
Publisert

Jeg har snakket med flere pensjonister som blir veldig overrasket over hva staten trekker dem for fordi de er gifte eller samboende.

Det er på tide at NAV sender skriv til alle pensjonister om dette. NAV har informasjonsplikt!

Fordi staten mener det er billigere å bo sammen enn å være enslig så trekker staten 15 % av grunnpensjonen av hver av ektefellene og samboende. For ca 1 år siden ble dette redusert til 10 % – det beviser at staten forstår at de har bedrevet ran overfor pensjonister gjennom flere år. Det er på tide at dette ranet stoppes og at der blir foretatt tilbakebetaling til pensjonistene for dette. Samtidig trekker de 0,75 % i forhold til gjennomsnittlige lønnstillegg i f.eks. industrien. Dette er en aldersjustering fordi pensjonistene blir eldre og eldre og trenger etter hvert mindre å leve av selv om du eier eget hus. Alle disse trekk i pensjon vil på et gitt tidspunkt komme til at en ikke har råd å sitte med huset. Paradokset her er at når du selger huset eller leiligheten, trekker stat/kommune ca 28 % i skatt av overskuddet. Dette må også ses på som et ran da statens og kommunenes avgifter og trekk har forårsaket en del av dette.

Fra og med 1/5-2011 til og med 1/5-2015 har staten trukket hver av ektefellene svimlende kr 71.981,- eller kr 143.962,- til sammen. Dette utgjør kr 2.999,- pr. måned i gjennomsnitt for disse årene. Jeg har her inkludert -0,75% for aldersregulering. Husk på at disse -0,75% også trekkes av tilleggspensjonen men det har jeg ikke med her. Jeg vet, eller aner, at dette ikke er alt staten trekker under utregningen av din pensjon. Dette arbeider jeg med for å få klarhet i, hvis NAV er samarbeidsvillig. Tallene her blir mye høyere om en tar med hele tiden dette har foregått. I parentes kan nevnes at om du havner på sykehjem eller får omsorgsbolig, så trekker kommunen 85 % av pensjonen for husleie og omsorg. Ingen må komme med at «vi må dele». Om de mener at vi må dele med innvandrere eller/og fremtidige norske pensjonister så faller det på steingrunn. Husk at pensjonistene født på 40-50-60-tallet selv har innbetalt sin pensjon i forskjellige former. Hvordan er det med resten av befolkningen; de rike, storting og regjeringspersoner. Hvor mye deler de med andre?

Disse trenger ikke 40 års opptjeningstid. De bestemmer også sine egne lønninger ...

Hvis vi tar en kikk på alt det en pensjon skal dekke i et moderne samfunn; som prisstigninger på mat, statlige og kommunale avgifter, strøm, krav om internett og data, renovasjon, postboksavgift, bompenger, bensin og dieselpriser, eiendomsskatt, inntektsskatt, formuesskatt, bilhold, de som ikke har bil må bruke taxi eller buss, vedlikehold av hus, avgift på bankkort, avgift for uttak fra lønnskonto, avgift for å betale regninger i bank og post, mobiltelefoner og abonnement, flere og flere butikker forlanger apper for å nytte seg av tilbudene, avis(er) og ukeblad, NRK-lisens og/eller RiksTV eller Canaldigital, svimlende priser på lyspærer/rør, lege, tannlege, briller, høreapparat, medisiner, klær og skotøy. Jeg har vel ikke fått med meg alt – men det skulle være nok til å få en til å spekulere i om der er plass for pensjonister i dette, vårt moderne samfunn.

Det var nok ingen fornøyelse å lese dette skrivet – men det er vel noen der ute som også har en mening.

Ha en fornøyelig pensjonisttilværelse.

Oddvar Midtbø,
pensjonist i Stord

Klikk for å sjå kommentarar

Vil du ha nyheitsbrev frå Sunnhordland?

* må fyllast ut